Menü Bezárás

Fellépők

Ars Nova Énekegyüttes

A több mint, három évtizede működő Ars Nova Énekegyüttes Magyarország egyik legnevesebb képviselője a világ kortárs zenei kóruskultúrájában. Az együttes Európa szinte miden országában koncertezett és több alkalommal turnézott az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában is. Az Ars Nova Énekegyüttes számára több magyar zeneszerző ír rendszeresen darabokat, bemutatók tucatjai fűződnek hozzá. Kortárs zenei tevékenysége elsimeréseként az együttes és tagjai három alkalommal kapták meg az Artisjus díjat. A legrangosabb világversenyek első díjait, hét nemzetközi nagydíjat (Ankara, Zwickau, Tours, Budapest 2, Maribor, Verona) két Kórusolimpiai bajnoki címet (Graz, Riga) tudhat magának az Ars Nova. A Hungaroton három önálló CD-je mellett tucatnyi saját kiadású lemezük jelent meg, az angol Convivium kiadó önálló Orbán György felvételt adott ki velük. Az Ars Nova Énekegyüttes alapító karnagya Dr. Kiss Katalin, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docense, a Pekingi Central Conservatory of Music professzora, tucatnyi amerikai, kínai és európai egyetem vendég-előadója, konferenciák mesterkurzusok rendszeres meghívottja, nemzetközi versenyek zsűritagja. A Kórusolimpia Tanácsának (World Choir Games Council) magyar képviselője, a Karnagyok Nemzetközi Szövetségének (ICCF) európai nagykövete.

Cantemus Vegyeskar

A Nyíregyházi Cantemus Kórus hazánk egyik legizgalmasabb vokális műhelye. Több mint négy évtizeddel ezelőtt született az alapító Szabó Dénes Kossuth-díjas, a Nemzet Művésze címmel is elismert karnagy keze alatt. Az elsőként megalakult Cantemus Gyermekkórusból aztán hosszú évek alatt egy egész kóruscsalád nőtte ki magát, melynek híre és színvonala mostanra már az egész világon ismertté lett. Ennek a terebélyes fának 1998-ban született hajtása a Cantemus Vegyeskar. Tagjainak legnagyobb része a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola padjaiban tanult gyerekként. Ma már egyetemista, dolgozó felnőttek, akiknek az életében a közös pont a Cantemus. Kezdetben csak kivételes alkalmakra állt össze a kórus (pl.: Tallis: Spem in alium előadása Szabó Dénes irányításával). Megalakulásuk óta, vezetőjükkel Szabó Soma Liszt-díjas karnaggyal számos nemzetközi versenyen bizonyítottak, hazánk legjobb szimfonikus zenekaraival működnek együtt, rangos fesztiválokon, európai koncert-turnékon vesznek részt. A kórus repertoárján az oratorikus és a capella irodalom minden stílusa megtalálható a reneszánsztól napjaink zenéjéig. Több CD lemez, rádió és televíziófelvételek őrzik hangjukat. Szabó Soma 1998 óta karnagya a Cantemus Vegyeskarnak. Karvezetői munkája mellett tanít a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában és alapító tagja és egyben művészeti vezetője a számos nemzetközi versenygyőzelmet elért Banchieri Énekegyüttesnek. Az utóbbi tíz évben karvezetést és reneszánsz társas éneklést tanít mesterkurzusokon Angliában, Franciaországban, Finnországban, Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban.

A Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusa

Az 1888-ban alapított Székesegyházi Énekiskola Pécs város egyedülálló egyházzenei műhelye volt. 1953-ban történt felszámolását követően Mayer Ferenc karnagy a Székesegyház 65 év alatt meggyökeresedett zenei hagyományának megőrzése érdekében vegyeskart szervezett, amely a megváltozott körülmények között, a legnehezebb években is bátran helytállt. Az átalakított kórus szakmai irányítói Mayer Ferenc (1953–54, 1956–62), Hegyi László (1954-56), és dr. Hergenrőder Miklós (1962-88) voltak. 34 éve Jobbágy Valér vezeti az énekkart. A fő cél változatlanul a székesegyházi latin nyelvű szentmisék és ünnepi szertartások zenei szolgálata maradt, évente mintegy hatvan alkalommal. Az énekkar egy év alatt megközelítőleg harminc különböző misekompozíciót és mintegy hetven különböző motettát ad elő, a 16. századtól napjainkig terjedő liturgikus zenei repertoárból. A Pécsi Székesegyházi Énekiskola, ill. a Palestrina Kórus korábbi karnagyai az etalonnak tartott régizene magas szintű művelése mellett minden korszakban figyelemmel kísérték a kortárs egyházzenét is, és a liturgia szolgálatára megfelelő műveket beemelték az együttes repertoárjába. Ez Glatt Ignác és Lajos Gyula esetében a századforduló német papkarnagyainak későromantikus stílusú munkásságát jelentette, de Lajos Gyula már énekeltette Kersch Ferenc és Harmat Artúr műveit is. Mayer Ferenc és Hergenrőder Miklós időszakában Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Deák-Bárdos György és Horusitzky Zoltán művei teremtették meg a kapcsolatot a kortárs zeneművészettel. Az elmúlt három évtizedben Orbán György, Csemiczky Miklós és Kocsár Miklós néhány művét énekelte a Palestrina Kórus a közelmúlt zenei terméséből. Ebben az irányban kívántunk szintet lépni, amikor 2016-ban felkértük Csemiczky Miklós zeneszerzőt három motetta, 2019-ben egy misekompozíció és egy motetta elkészítésére, 2021-ben pedig további három motetta megírására. Az állami támogatással (Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Kulturális Alap) elkészült kórusművek nemcsak a Palestrina Kórus repertoárját, de az egész magyar egyházzenei korpuszt is érdemben gazdagítják. A Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusát Jobbágy Valér karnagy, tanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója vezeti. Jobbágy Valér 1981 óta a Szekszárdi Madrigálkórus, 1988 óta a Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusa, 1994 óta a Schola Cantorum Sopianensis karnagya, számos nemzetközi verseny győztese, díjazottja. 34 éve heti rendszerességgel gyakorló székesegyházi karnagy, az egyetemes egyházzene és a liturgia kiváló ismerője.

Seventeen Singers

A Seventeen Singers Énekegyüttest Gyöngyösi Levente alapította 2022. májusában, kórusműveinek tolmácsolása céljából. Az együttes 17 professzionális kórusénekesből áll, akik többek között a Purcell Kórus, a Nemzeti Énekkar és a Magyar Rádió Énekkarának tagjai. Kolozsvári koncertjük létrejöttét a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Budavári Evangélikus Egyházközség támogatta. A Seventeen Singers Énekegyüttest Gyöngyösi Levente Erkel- és Bartók-Pásztory díjas zeneszerző vezényli, akinek kórusra írott műveit a világ minden táján nagy sikerrel éneklik.

Szent Cecília Kórus és Zenekar

A kolozsvári Szent Mihály-templom kórusának és zenekarának legfőbb célja, hogy a liturgikus cselekményekben egyházzenei szolgálattal vegyen részt. Az énekelt zsoltárok, könyörgések, imák mind az Istent dicsőítik a zene eszközeivel. A Szent Mihály-templomban a színvonalas egyházzenei szolgálat hosszú múltra tekint vissza, erről tanúskodik az épület gyönyörű hangszere is, a gazdag kottatár, és számos neves zenész, közöttük Ruzitska György, Zsizsmann Rezső vagy Borsay Samu munkássága is. A jelenlegi Szent Cecília muzsikusok szintén kamatoztatják az itt felhalmozódott szellemi és anyagi értékeket. Az együttes tagjai számára fontos, hogy repertoárjuk minél változatosabb legyen, ezért a gregorián dallamkincstől a kortárs kórusművekig minden helyet kap az énekkar liturgikus szolgálatában. A szentmiséken való zenei részvételen kívül az elsajátított műveket gyakran koncert keretében is megszólaltatják, ezeken a templom szólistái és kamarazenekara is közreműködik. Tagjaik között amatőrök és hivatásos zenészek egyaránt vannak, a szent muzsika és a kóruséneklés szeretete eggyé kovácsolja őket. Hiszen együtt énekelni öröm, és aki énekel, az százszorosan dicsőíti az Urat. Az énekkar és a kamarazenekar működését a Jóisten kegyelme, illetve a Szent Mihály római-katolikus plébánia és az Egyházzene-Kolozsvár egyesület szellemi és anyagi támogatása biztosítja. A Szent Cecília Kórust és Zenekart dr. Potyó István kántor, a Romániai Magyar Zenetársaság alelnöke és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának társult oktatója vezeti.

Szent Efrém Férfikar

Magyarország legnépszerűbb énekegyüttesét 2002-ben alapította a Liszt- és Érdemes Művész Díjas Bubnó Tamás. A Szent Efrém Férfikar kezdetben a bizánci rítusú kereszténység rendkívül változatos zenéjére specializálódott és ezzel a repertoárral ért el sikereket hazájában és külföldön egyaránt. A magyar férfikari hagyománnyal már a kezdetekkor elkezdett foglalkozni az együttes, Boksay János kárpátaljai pap férfikari liturgiája révén. Innen pedig egyenes út vezetett Liszt Ferenc ismeretlen, de végtelenül gazdag férfikari műveihez, majd pedig Bartók Béla férfikórusra írt zseniális darabjaihoz. A bizánci rítusú zenei hagyomány mellett az együttes repertoárjának második fontos pillére a nagy, magyar mesterek férfikari munkássága lett. Számos belföldi és külföldi rangos fesztiválfellépés hatására több kortárs zeneszerző hallotta és szerette meg a Szent Efrém Férfikar egyedi hangzását – ennek köszönhetően többen komponáltak műveket a kórusnak. Manapság elmondható, hogy nem múlik el Szent Efrém koncert modern és kortárszenei kompozíciók előadása nélkül. A nyolctagú együttes rendszeresen koncertezik Magyarországon és világszerte. Saját sorozatot rendeznek Orientale Lumen – Kelet Világossága címen, ahol világhírű szólisták és együttesek vendégeskednek. Tizenhárom lemezük jelent meg. Az együttes tagjai sokoldalú kamaraénekesek, akik átiratokat, átdolgozásokat és saját műveket is készítenek a Szent Efrém Férfikar számára. Művészeti vezetők: Bubnó Tamás és Bubnó Lőrinc A vezénylés és a kórusvezetés mindig is központi szerepet játszott Bubnó Tamás életében. Dobszay László 1988-ban kérte fel Tamást és Mezei Jánost a Budapesti Énekes Iskola vezetésére, ahol a schola oktatási szisztémát integrálták a kortárs zeneoktatásba – és teszik ezt sikerrel, napjainkig. Irányítása alatt kiváló magyar szólisták és kamaraénekesek nőttek fel. 2006 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszakán bizánci egyházzene kurzust és pedagógiai pályaorientációs képzést vezet. 2009-től Kocsis Fülöp hajdúdorogi görög katolikus megyéspüspök hívásának eleget téve főiskolai docensként szakmai vezetője a nyíregyházi Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskolán elindult bizánci egyházzenei képzésnek, melynek keretében leendő görög katolikus kántorok és teológus hallgatók zenei oktatását irányítja. Kamaraénekesként, szólistaként, tudományos kutatóként és karnagyként Európa majd minden országában, valamint az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél- Amerikában, Indiában és Japánban járt. Eddig mintegy 30 CD-felvételen működött közre, egyházzenei és ismeretterjesztő rádióműsorokat készített, publikációi tanulmánykötetekben, folyóiratokban és egyházi lapokban jelentek meg a keleti és nyugati egyházzenéről és annak oktatásáról a mai magyar iskolarendszer keretei között.

Szent Korona Kórus

A felvidéki Szent Korona Kórus a musica sacra elkötelezett művelője. Az 1997-ben alakult énekkar repertoárja a gregoriántól a reneszánsz és barokk templomi zenén át a kortárs magyar egyházzenéig terjed. Az ipolybalogi énekkar vendégszerepelt már Magyarországon, Ausztriában, Lengyelországban, Csehországban, Olaszországban, Ukrajnában, Belgiumban és Németországban. Az énekkar fellépéseit a Mária, a Szent István és a Pátria Rádió, valamint a Duna TV és az MTV1 több alkalommal élő adásban közvetítette. A Szent Korona Kórus elsősorban egyházzenei találkozók rendszeres résztvevője, de hangversenyezett már történelmi évfordulók alkalmával és olyan fiatal tehetségekkel is, mint Kristóf Réka szoprán, a 2017-es Virtuózok abszolút győztese. A KÓTA-díjas Szent Korona Kórus több hazai és nemzetközi kórusverseny díjazottja: 1999-ben a XI. Kodály Napokon, majd a 2001-es Námesztói Nemzetközi Kórusversenyen Ezüstkoszorús minősítést ért el. 2002-ben a XII. Kodály Napokon Aranykoszorús minősítés a zsűri dicséretével minősítést szerzett. 2003-ban Olmützben a XXXI. MUNDI CANTANT nemzetközi kórusversenyen Ezüstkoszorús minősítést nyert egyházzene kategóriában. 2005-ben a XIII. Kodály Napokon Aranykoszorús minősítés szerzett. 2014-ben a XIV. Kodály Napokon ismét Aranykoszorús minősítés a zsűri dicséretével minősítést vehetett át a harmadik legmagasabb pontszámot elért kórusként. 2017-ben a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenyén a zsűri a kórus munkáját Aranykoszorús minősítés diplomával értékelte s az együttes a Veszprémi HANGVILLA különdíját is elnyerte. 2007-ben jelent meg a kórus első CD-je A Szent Korona oltalma alatt címmel, melyen a Mátyás-templom zenekara Tardy László vezényletével működött közre. 2012-ben az énekkar munkásságát Szent Korona Emlékéremmel jutalmazták. Az évek folyamán az énekkar a magyar zenei élet jeles hangszeres és énekes művészeivel, valamint a budapesti Mátyás-templom Ének- és Zenekarával és a salgótarjáni Doráti Kamarazenekarral és vezetőjével, Torják Vilmossal dolgozott együtt. Az énekkar és a Mátyás-templom Zenekarának nevéhez fűződik Daróci Bárdos Tamás Szent Korona miséjének és a Himnusz a Szent Koronáról című művének 2005-ös ősbemutatója. A kórus alapítója és szakmai irányítója Molnár Ottó, másodkarnagya Pászti Károly, elnöke Czibulya Márk, mindhárman KÓTA-díjasok.

UniCante egyetemi kórus

A kolozsvári UniCante egyetemi kórust Fekete Miklós vezetésével 2009 őszén alapította egy igencsak színes diáktársaság,. A bölcsészettudományi, építészeti, újságírói, gyógypedagógiai, óvó-tanítói, közgazdasági, mérnöki, informatikai, biológiai, kémiai, politikatudományi, teológiai, művészettörténeti és zeneművészeti karok hallgatóit, doktoranduszait, tanárait és végzettjeit az éneklés öröme, a rendszeres keddi kóruspróbák, a táborok és a kóruskoncertek kötik össze. A reneszánsz művektől a kortárs magyar és idegennyelvű alkotásokig minden olyan komolyat-vidámat, egyházit-világit, régit-újat, hangzatosat-fülhegyezőt szívesen énekelnek, ami örömmel tölti el őket, és igényes kórusmuzsika. A UniCante legutóbbi fellépései közül kiemelhető a 2020-ban Orbán György zeneszerző kórusműveiből összeállított önálló hangversenyt, a 2021-es Kolozsvári Magyar Napokon bemutatott UniCante Hangvarázs összeállítás, a 2022-es Kolozsvári Mátyás Napokon bemutatott A reneszánsz hangja kóruskoncert, illetve a 2022. áprilisában a Tokos népi együttessel közösen tartott nagycsütörtöki Ég és Föld koncert. Az UniCanta egyetemi kórus karvezetője megalapításától kezdve Fekete Miklós, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Intézetének oktatója.

A nagyváradi székesegyház Szent László énekkara

A váradi székesegyház ének- és zenekara császári rendelet alapján jött létre, és 1723. január 10-én lépett fel első ízben az ideiglenes székesegyház, a Szent László templom felszentelési ünnepén. Azóta heti rendszerességgel teszi ünnepélyessé a vasárnapi, 10 órakor kezdődő latin nyelvű szentmisét, ünnepnapokon a püspöki szentmisék zenei szolgálatát is ellátja. Michael Haydn, Karl Ditters von Dittersdorf a 18., illetve Kersch Ferenc neve a 19. században fémjelzi az együttes tevékenységét. A nagyváradi egyházmegye alapítója, Szent László nevét az együttes 1992-ben vette fel. A Szent László énekkar repertoárjában egyaránt szerepelnek gregorián énekek, reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus és kortárs művek. 2011-ben Kristófi János vette át a nagymúltú zenei együttes irányítását, melyel 2014-ben fellépett a salzburgi dómban és Passauban, 2015-ben Gyomaendrődön, 2016-ban többek között Piliscsabán és Kassán. A nagyváradi székesegyház Szent László ének- és zenekarának vezetője, Kristófi János egyházzenész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett doktori fokozatot, a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszékének tanára.

Lux Aurumque kamarakórus

A Lux Aurumque Kamarakórus zenetanárokból és a kóruséneklés iránt érdeklődő zenekedvelőkből alakult Csíkszeredában 2010 őszén. Az együttes repertoárján javarészt kortárs szerzők (Arvo Pärt, Orbán György, Vass Lajos, Lászlóffy Zsolt, Kocsár Miklós, ifj. Szalay Zoltán, Vermesy Péter és Eric Whitacre) kórusművei szerepelnek. A kórus tagjai fontosnak tartják, hogy mai zenével foglalkozzanak, és ezáltal a ma élő és alkotó zeneszerzők műveit megismertessék a hallgatósággal. A kórus csíkszéki templomokban és köztereken szólalt meg, emellett fellépett Kolozsváron, részt vett 2015-ben a szovátai Tavaszi kórusfesztiválon, koncertezett Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson. 2018-ban a Csíkszeredai Régizene fesztivál keretében Johann Sebastian Bach Máté-passiójának nagyszabású előadásában is részt vett. A Lux Aurumque Kamarakórust Ványolós András zenetanár vezeti, aki az utóbbi években karvezetőként és énekesként együttműködött a Régizene Fesztivál kórusával, a magyarországi Canticum Novummal, a Barozda Régizene Együttessel, a Madéfalvi Scholával és az Ars Pro Toto énekegyüttessel. A Jagamas János karvezetői díjas karnagy egyúttal a Madéfalvi Dalkör, a Madéfalvi Schola és a Csíkborzsovai Férfikórus vezetője is.

Canticum Novum Kamarakórus

A Canticum Novum Kamarakórus 1989-ben alakult Debrecenben, karnagya Török Ágnes. A kórus tagjai a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói és fiatal zenetanárok. Régi mesterek művein kívül az énekkar elsődleges hivatásának érzi, hogy kortárs magyar zeneművekkel is megismertesse a közönséget. A legújabb zeneművek közül több ajánlása kifejezetten a kamarakórusnak szól, ősbemutatók és nívós felvételek kapcsolódnak a kamarakórus nevéhez. A Canticum Novum Magyarországon kívül Európa több országában is hangversenyezett (Belgium, Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország, Szlovákia, Csehország, Románia, Lengyelország), s ez idáig tíz nemzetközi kórusversenyen ért el helyezést. Az énekkar karvezetés szakos hallgatók gyakorló kórusa, diplomahangversenyek rendszeres közreműködője.

SZENT EFRÉM FÉRFIKAR

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

SZENT EFRÉM FÉRFIKAR

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.